Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- فرش‌های اصیل قزوین به خاطر کم‌توجهی و عدم حمایت مد‌ت‌هاست که بافته نشده‌اند و معدود فرش‌های دستبافی هم که در بازار قزوین عرضه می‌شوند، تولید سایر شهرهای پیشرو در صنعت فرش هستند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازقزوین، اگر امروز به بازار سنتی فرش قزوین در مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدالسطنه سری بزنیم و قصد خرید فرش اصیل قزوین را داشته باشیم، راه به جایی نمی‌بریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معدود نمونه‌هایی که از فرش‌های دستباف اصیل قزوین باقی‌مانده، بیش از 80 سال عمر دارند و با طرح‌هایی از قبیل شاخ‌شکسته، شاه‌عباسی و محرابی خودنمایی‌ می‌کنند. بنابراین آنچنان که حجره‌داران و فرش‌فروشان قدیمی قزوین می‌گویند، فرش‌های اصیل دیار مینودری به خاطر کم‌توجهی و عدم حمایت مدتهاست که بافته نشده‌اند و معدود فرش‌های دستبافی هم که در بازار قزوین عرضه می‌شوند، تولید سایر شهرهای پیشرو در صنعت فرش هستند. 

تأثیر جغرافیا و طبیعت بر نقوش فرش قزوین

یک کارشناس فرش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اثر جغرافیا و طبیعت بر نقوش فرش در مناطق مختلف ایران اظهار داشت: هر چه قدر به طرف جنوب یا شمال کشور می‌رویم، نقشه‌ها و طرح‌های فرش‌ها به هم نزدیک‌تر و روستایی بافت هستند و این به این معناست که از اشکال هندسی و نقوش حیوانات در نقشه این گونه قالی‌ها بیشتر استفاده شده و نقوش به کار رفته اصطلاحاً شلوغ‌تر هستند.

هادی حقانی با ذکر اینکه هر چه به سمت مرکز کشور می‌رویم با طرح‌های متفاوت‌تری روبه‌رو می‌شویم، اضافه کرد: در شهرهای مرکزی‌تر ایران مانند قزوین و کاشان اغلب قالی‌ها به اصطلاح شهری بافت هستند و مردمان این شهرها قالی‌های با طرح و نقشه شهری را بیشتر می‌پسندند.

وی ادامه داد: منظور از قالی‌های شهری‌بافت قالی‌هایی است که در آن از طرح لچک و ترنج، نقش ماهی و امثال اینها استفاده شده و تراکم نقوش روی فرش کمتر است و به بیان خود فرشبافان نقوش خلوت‌تری دارند.

حقانی درباره دلایل متفاوت بودن نقشه‌های فرش‌های مختلف دستباف عنوان کرد: در هر منطقه‌ای فرشبافان با الهام از آداب، رسوم و سنن آن ناحیه و یا برگرفته از طبیعت پیرامون خود نقوشی طراحی می‌کردند که از آن جمله می‌توان به نقوش فرش‌های عشایر بختیاری یا کرد اشاره کرد و از آنجایی که قزوین محل تقاطع و ملاقات این اقوام بوده، طرح‌های این گونه فرش‌ها بر فرش قزوین اثرگذار بوده‌اند.

ویژگی‌های فرش قزوین

این فعال صنعت فرش با اشاره به مشخصه‌های فرش دستبافت قزوین گفت: بیشتر رنگ‌های استفاده‌شده در فرش قزوین رنگ روناسی(از رنگ‌های گیاهی) هستند و نقشه لچک و ترنج فرش‌های قزوین کاملاً یکتا و یگانه است و این یگانگی به این دلیل است که طرح لچک ‌و ترنج فرش قزوین شکل گرد و خورشیدگونه دارد، در حالی که در قالی‌های بقیه شهرها این طرح لوزی‌شکل است.

وی با تأکید بر اینکه نقوش فرش قزوین در گذشته از محصولات کشاورزی و باغداری برگرفته شده، ادامه داد: نقوش شکوفه‌ها و خوشه‌های بادام، پسته و برگ مو و دیگر محصولاتی که در باغستان اطراف قزوین پرورده می‌شدند، بر روی قالی‌های سنتی قزوین نشسته‌اند.

یک کارشناس گردشگری هم درباره ویژگی‌های فرش دستباف قزوین گفت: ویژگی منحصر‌به‌فرد فرش قزوین الیاف نمونه و رنگ‌های گیاهی هستند که برای رنگ‌آمیزی این الیاف استفاده می‌شده‌اند و فرشبافان قزوینی هرگز از رنگ شیمیایی برای رنگ‌آمیزی قالی استفاده نمی‌کردند.

علیرضا خمسه افزود: در ضمن فرش قزوین به ابعاد، اندازه و مساحت‌های سفارشی بافته می‌شده و بسته به نیاز سفارش‌دهنده فرش در ابعاد خاص و نامتعارف هم بافته می‌شده و این‌طور نبوده که حتماً در ابعاد 6، 9 و 12 متری بافته شود و ما فرش قزوین در قطع مربعی‌شکل هم داریم که برای تالارها و یا راهروهایی خاص سفارش داده می‌شدند.

وی یادآور شد: به عنوان نمونه برای ابعاد مختلف تالارهای خانه تاریخی امینی‌ها فرش سفارش داده و بافته شده و نقوشی که روی قاب‌بندی سقف این تالارها بوده، روی فرش‌ها هم استفاده شده است. شاهد یک جور قرینگی از سقف به کف در فرش‌های منتسب به خانه امینی‌ها هستیم که امروز متاسفانه این فرش‌ها در موزه‌های شخصی در کشورهای ایتالیا یا فرانسه نگهداری می‌شوند.

خمسه با بیان اینکه قزوینی‌ها از طرح‌ها و نقشه‌های دیگر شهرها هم برای بافتن فرش‌هایشان بهره می‌گرفتند، ادامه داد: گره‌هایی که در بافتن فرش‌های قزوینی استفاده می‌شده، متفاوت بوده و نقشه‌هارونی به عنوان یکی از طرح‌های بی‌بدیل فرش سنتی ایرانی متعلق و منحصر به فرش‌های دستباف قزوینی بوده که نمونه فرشی با این طرح و نقشه به مساحت 15 مترمربع در نمایشگاه اخیر فرش دستباف قزوین در معرض دید عموم گذاشته شد.

ظهور و انحلال شرکت‌های فرشبافی اعتماد و سلامت

این فعال میراث فرهنگی درباره دوران طلایی فرش بافی در قزوین گفت: در دوره پهلوی اول شرکتی به نام اعتماد به مدیریت سید مجتبی نبوی و مهدی معتمد برپا می‌شود و این شرکت قالیباف‌های زبردست قزوینی را گردهم می‌آورد تا شروع به بافتن فرش‌هایی بدیع کنند که البته برای بافتن این فرش‌های زیبای قزوینی از اروپا سفارش می‌گرفتند.

خمسه اضافه کرد: وقتی که جنگ جهانی دوم شروع می‌شود و ارتش سرخ شوروی پیشین به ایران حمله می‌کند و قزوین را تصرف می‌کند، اقتصاد قزوین به شدت ضربه می‌خورد که این مسئله روی تولید فرش هم تأثیر می‌گذارد و در نهایت شرکت اعتماد منحل می‌شود.

وی ادامه داد: چند سال بعد یکی از شرکا به اسم سیدمجتبی نبوی شرکتی مشابه به نام سلامت را پایه‌گذاری می‌کند؛ ولی فرش سلامت هم دوام چندانی نمی‌آورد و از آن زمان به بعد به تدریج فرشبافی در قزوین منسوخ می‌شود و این گونه می‌شود که در همان دوره هم فرش قزوین کمیاب می‌شود و قیمت آن به علت کمیاب شدن بالا و بالاتر می‌رود.

هجدهمین نمایشگاه تخصصی فرش دستباف در شیراز افتتاح شد + تصویرتخلف 4 میلیاردی یک فروشگاه بزرگ فرش در شیراز؛ 312 پرونده تخلفات تشکیل شدگرد فراموشی بر سرنوشت نخستین صنعت فرش بافی در ایران/ بی‌مهری‌ مسئولان شامل فرش بیجار هم شد

به گزارش تسنیم، با توجه به نقش مهم فرش دستبافت در حوزه صادرات غیرنفتی و همچنین اهمیت این محصول در رشد اقتصاد صنایع دستی استان قزوین باید کارگروه احیای فرش قزوین با همکاری اداره‌کل میراث فرهنگی و گردشگری و سازمان صمت استان قزوین شکل بگیرد تا بتوان از ظرفیت معدود استادان و متخصصان فرش قزوین برای از سر گرفتن تولید و تجاری‌سازی این فرش کم‌نظیر بهره گرفت. 

انتهای پیام/ش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: استانداری قزوین هنرهای تجسمی استانداری قزوین هنرهای تجسمی فرش های دستباف استفاده شده فرش دستباف فرش قزوین صنعت فرش نقوش فرش قالی ها نقشه ها فرش ها طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۵۰۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادمان شهدای کارگر در خطه کویر

در سکوتی که زمزمه‌ی بهشت را در خود نهفته، در آغوش خاطره‌ای که عطر یاس سپید را به مشام می‌رساند، در حرم مطهر حضرت محمد هلال بن علی (ع) گرد هم آمدیم تا نغمه‌ی حماسه را در سیم‌های قلبمان نواخته، یادِ ستارگان درخشان آسمان وطن، شهدای معلم و کارگر شهرستان را در یادواره‌ شهدا گرامی بداریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، در شبی پر ستاره، در نجف ایران گرد هم آمدیم تا یاد و خاطره مردان و زنانی را گرامی بداریم که با اهدای جان خود، از مرز و بوم این سرزمین دفاع کرده و با تقدیم قطره قطره‌ی خون خویش، معنی شجاعت و ایثار را تفسیر کردند.

دیشب مهمان شهدایی بودیم که ستاره‌های درخشان آسمان عشق و ایمان بودند؛ آن‌هایی که در راه حفظ ارزش‌های اسلامی و پاسداری از کیان ایران اسلامی، بی‌دریغ، جان خود را فدا کرده و تا ابد در تاریخ این ملت، جاودانه شدند.


دیشب حرم مطهر حضرت محمدهلال بن علی (ع)، انعکاسی از حماسه‌های بی‌نظیر شهدای انقلاب و اسلام بود.

در این مکان معنوی که یادآور رشادت‌ها و فداکاری‌های بزرگان و عالمان دین بود، گرد هم آمدیم که بار دیگر با آرمان‌های شهدای گرانقدر تجدید بیعت کرده و پیمان ببندیم که راه پرفروغ آنها را ادامه دهیم.

ما مهمان شهدایی بودیم که به ما درس آزادگی و شجاعت را آموختند؛ شهدایی که با ایثار جان خود به ما فهماندند که در برابر ظلم و ستم سکوت نخواهند کرد و تا آخرین نفس برای حفظ استقلال و آزادی وطنشان تلاش خواهند نمود.

ما در این جمع معنوی از خداوند متعال درخواست نمودیم که روح مطهر شهدا را با اولیای الهی محشور گرداند و به خانواده‌های معظم آنها صبر و اجر عنایت نماید.

دیشب، ما ساکنان این خطه کویری همراه با دیگر زائران و عاشقان فرزند بلافصل امیر مؤمنان حضرت علی (ع) در این محفل نورانی، با دلی آکنده از احترام و ارادت، به پیشانی پر غرور مادران صبور و پدران استوارشان که با صبر و ایثار، شیر مردان این خاک را پرورش دادند، بوسه زدیم.

ما مهمان شهدایی بودیم که در ترنم شجاعت، ترانه جاودانگی سرودند و با نثار جان خویش، سرودی از فداکاری و از خودگذشتگی را به یادگار گذاشتند.

ما مهمان کسانی بودیم که نام پرفروغ آنان چونان نگینی درخشان بر تارک تاریخ این سرزمین می‌درخشد و یاد حماسه‌هایشان، تا ابد در قلب مردم ایران زنده خواهد بود.

ما در کنار مضجع نورانی نوه‌ی پیامبر خوبی‌ها یاد و خاطره‌ی شهدای هشت سال دفاع مقدس، شهدای مدافع حرم، شهدای انقلاب و همه‌ی شهیدان راه آزادی و حق به ویژه شهدای کارگر و معلم شهرستان آران و بیدگل را گرامی داشتیم.


به گزارش ایمنا، با هدف زنده نگه داشتن یاد و خاطره‌ی شهدا و یادآوری جان فشانی‌های رزمندگان در طول هشت سال دفاع مقدس، یادواره شهدای کارگر و معلم شهرستان آران و بیدگل با عنوان شب‌های پر ستاره چهارشنبه، ۱۲ اردیبهشت ماه، ساعت ۲۰ در گلزار شهدای حرم مطهر حضرت محمد هلال بن علی (ع) برگزار شد.


سخنران مراسم یادواره شهدای کارگر و معلم شهرستان آران و بیدگل، حجت الاسلام والمسلمین میر علی اکبری از راویان دفاع مقدس و مداح این محفل نورانی سید علی حسینی نژاد بودند. اجرای گروه سرود هلال منیر نیز از بخش‌های دیگر این مراسم مذهبی بود.

کد خبر 750022

دیگر خبرها

  • نقشه نتانیاهو برای غزه پس از جنگ فاش شد/ نیویورک تایمز: طرح نخست وزیر اسرائیل به احتمال زیاد از سوی کشورهای عربی رد خواهد شد
  • همه چیز درباره رمز کارت سوخت
  • گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان حاجی رحیمی، زاهدی و حجازی در شهرستان بن
  • تلاش استکبار جهانی برای فراموشی مساله غزه بی‌نتیجه است
  • آخرین وضعیت ترافیکی ۱۴ اردیبهشت؛ تردد روان در تمام محورهای شمالی
  • ۱۰ حقیقت حیرت‌انگیز درباره عنکبوت‌ها که باید بدانید
  • اجرای نقشه تحول بنیادین آموزش و پروش یک تکلیف ملی است
  • یادمان شهدای کارگر در خطه کویر
  • محور هراز و آزادراه تهران-شمال قفل شد
  • این غذاهای دوست‌داشتنی دشمن مغزتان هستند؛ فراموشی در ۷۰ سالگی در انتظارتان است